- 90gm serbuk adunan agar-agar Jeli A
- 100ml jus atau perisa nanas
- 300ml air
- Kiub nanas dalam tin secukupnya - potong kecil
Cara membuatnya:
- Mula-mula, masukkan air dan jus nanas ke dalam periuk dan didihkan.
- Kemudian, tuangkan serbuk adunan agar-agar Jeli-A perlahan-lahan ke dalam air yang telah mendidih. Kacau selama dua hingga tiga minit. Padamkan api.
- Selepas itu, tuang larutan agar-agar tadi ke dalam acuan.
- Masukkan pula kiub nanas ke dalam agar-agar.
- Sejukkan agar-agar di dalam peti sejuk sehingga keras.
- Setelah cukup keras, keluarkan agar-agar dari acuan dan hidangkan.
Info:
Kanak-kanak hiperaktif perlu dikawal pengambilan gula dan kabohidrat bagi mengelakkan rangsangan terhadap tahap hiperaktif mereka.
No comments:
Post a Comment