Saturday, May 07, 2011

Pes Tomato???

kalau nak cepat beli je y ready
Bahasa Inggeris: Roma Tomatoes
Nama Saintifik: Lycopersicon lycopersicum
Tomato Roma juga dikenali sebagai plum Itali, berbentuk bujur telur. Ia terdapat dalam warna merah atau kuning. Tomato Roma mempunyai kurang biji serta isinya penuh dan pejal. Ini bermakna ia senang dijadikan sos dan adalah sangat sesuai untuk ditinkan, dikeringkan, dan dijadikan pes tomato. Tomato Roma yang dihiris sesuai diletakkan di atas piza, kerana ia kekal bentuk dan tidak membuatkan piza lembik.

Tomato tidak perlu diletakkan di dalam peti sejuk, sebaliknya memadai dengan suhu bilik. Jika tomato disejukkan, ia akan mengurangkan rasanya sebanyak 30% kerana suhu sejuk menukarkan gula menjadi kanji. Selain itu, teksturnya yang pejal juga boleh bertukar menjadi lembik.

Reference:
http://www.recipetips.com/glossary-term/t--34070/roma-tomato.asp
http://www.cookthink.com/reference/820/What_is_a_Roma_tomato
http://en.wikipedia.org/wiki/File:TomateTrossRomanaTyp.jpg

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...