Tuesday, June 21, 2011

Daging Busuk!!!

Tak Puas Hati : Jangan Cakap Belakang!!!salam...

saya ada beberapa rakan yang sedang memakan daging busuk lagi berulat.
saya juga ada beberapa rakan yang sedang mengunting lidah mereka sendiri.saya perhatikan mereka ini antaranya adalah yang 'kuat sembahyang'.
saya juga perhatikan mereka ini antaranya adalah yang hidup dalam keadaan 'gelandangan' atau tak tentu hala.perumpamaan memakan daging busuk serta menggunting lidah sendiri ini adalah sebenarnya diambil dari kisah benar perjalanan Rasulullah semasa Baginda melakukan mikraj ke sidratul muntaha sewaktu kisah 'israk & mikraj'...


(mikraj itu kemudiannya diambil oleh saintis Perancis lantas mencipta & menamakan pesawat pejuang meraka mengan nama 'mirage')


-----------------------------------------------------------------


antara perkara yang Rasulullah dapat saksikan;


Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.


Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.


-----------------------------------------------------------------


cakap belakang adalah antara perkara terkutuk yang mereka-mereka ini (ada yang berani sekali mengelar diri sebagai hamba Allah) lakukan saban hari setiap masa.


cakap belakang timbul kesan dari ketidak puasan hati seseorang itu terhadap orang lain.


cakap belakang ini juga adalah kesan dari gagalnya manusia ini menjaga hati-hati mereka lantas sanggup melakukan perkara terkutuk ini.


cakap belakang ini akan berterusan hingga kiamat dan kita semua arif, bahawa ahli-ahli cakap belakang ini tidak lepas dari kesalahan cakap belakang itu sehinggalah dia memohon maaf dari orang yang dicakap belakangnya itu.


hanya hati seorang manusia yang kotor lagi hina sahaja yang akan sanggup melakukan cakap belakang.


hanya hati seorang manusia yang tidak jujur, tidak amanah, tidak tobligh dan tidak amanah sahaja yang sanggup untuk cakap-cakap belakang.


jadi bilamana kita terserempak dengan manusia yang cakap-cakap belakang ini... hendaklah kita;

  • menasihati beliau agar menghentikan perbuatan terkutuk itu.
  • keluar dari majlis perbincangan tersebut.
  • menjauhkan diri dari manusia tersebut.
dan dari jauh... kita lontarkan pandangan kita ke arah manusia terkutuk tadi lalu mengangkat tangan sambil berdoa, mudah-mudahan manusia itu 'kembali' ke jalan yang lurus.

wasalam
 
"RENUNG-RENUNGKAN & SELAMAT BERAMAL"

copy from :  Sifu Mirza 

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...