Monday, September 19, 2011

Kek Cawan Vanila




RAMUAN 
KEK:

  • 150g mentega (dilembutkan sedikit)
  • 150g gula kastor
  • 3 biji telur
  • 180g tepung naik sendiri (diayak)
  • 50ml susu
  • 1/2 sudu kecil ekstrak vanila
AISING :
  • 20g mentega
  • 60g keju berkrim (dilembutkan pada suhu bilik)
  • 70g gula aising
  • 2 sudu besar pati blackcurrant Ribena
CARA MENYEDIAKANNYA :
  1. Putarkan mentega & gula sehingga sebati. Kemudian masukkan telur satu persatu. Pastikan setiap biji telur dipukul sebati sebelum memasukkan telur seterusnya.
  2. Masukkan separuh tepung sudah diayak, tambahkan susu & vanila sebelum memasukkan baki tepung. Kaup & balikkan adunan sehingga sebati.
  3. Masukkan adunan ke dalam acuan kek cawan (di alas acuan kertas) sehingga 3/4 penuh. Bakar di dalam ketuhar (190'C) selama 12-15 minit @ sehingga kek naik & berwarna keemasan. Biarkan ia sejuk.
  4. Campurkan mentega & keju berkrim & pukul sehingga licin. Kemudian, tambahkan gula aising & pati blackcurrant Ribena (pukul sehingga sebati).
  5. Sapukan aising Ribena ke atas kek yang telah disejukkan. Untuk kesan menarik, titiskan beberapa titik pati blackcurrant Ribena di atas lapisan aising & kacau ke dalam aising menggunakan pencungkil gigi.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...