RAMUAN
KEK:
- 150g mentega (dilembutkan sedikit)
- 150g gula kastor
- 3 biji telur
- 180g tepung naik sendiri (diayak)
- 50ml susu
- 1/2 sudu kecil ekstrak vanila
AISING :
- 20g mentega
- 60g keju berkrim (dilembutkan pada suhu bilik)
- 70g gula aising
- 2 sudu besar pati blackcurrant Ribena
CARA MENYEDIAKANNYA :
- Putarkan mentega & gula sehingga sebati. Kemudian masukkan telur satu persatu. Pastikan setiap biji telur dipukul sebati sebelum memasukkan telur seterusnya.
- Masukkan separuh tepung sudah diayak, tambahkan susu & vanila sebelum memasukkan baki tepung. Kaup & balikkan adunan sehingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam acuan kek cawan (di alas acuan kertas) sehingga 3/4 penuh. Bakar di dalam ketuhar (190'C) selama 12-15 minit @ sehingga kek naik & berwarna keemasan. Biarkan ia sejuk.
- Campurkan mentega & keju berkrim & pukul sehingga licin. Kemudian, tambahkan gula aising & pati blackcurrant Ribena (pukul sehingga sebati).
- Sapukan aising Ribena ke atas kek yang telah disejukkan. Untuk kesan menarik, titiskan beberapa titik pati blackcurrant Ribena di atas lapisan aising & kacau ke dalam aising menggunakan pencungkil gigi.
No comments:
Post a Comment