RAMUAN
JELI :
- 1 paket jeli Konnyaku
- 75ml pati Blackcurrant Ribena
SALAD BUAH-BUAHAN :
- 4 sudu teh gula kastor
- 4 sudu teh air panas
- 1 sudu kecil jus lemon
- 2 cawan buah-buahan segar kegemaran anda* dipotong kecil, berbentuk kiub
*Buah-buahan yang sesuai : Mangga, Tembikai susu, Tembikai, Anggur dsb
CARA MENYEDIAKAN :
- Sediakan jeli mengikut arahan pada paket, tetapi kurangkan 75ml & jangan masukkan gula. Apabila jeli telah larut, alih periuk daripada api, masukkan pati Blackcurrant Ribena & kacau. Tuangkan serta-merta ke dalam acuan jeli & sejukkan sehingga keras.
- Kacau gula & air panas sehingga gula larut. Campurkan jus lemon. Apabila telah sejuk, tuangkan pada buah-buahan & masukkan ke dalam peti sejuk.
- Apabila sedia untuk dihidangkan, keluarkan jeli daripada acuan & hidangkan bersama salad buah-buahan tadi.
No comments:
Post a Comment