Monday, September 19, 2011

Jeli Ribena Dengan Salad Buah-buahan



RAMUAN
JELI :

  • 1 paket jeli Konnyaku
  • 75ml pati Blackcurrant Ribena
SALAD BUAH-BUAHAN :
  • 4 sudu teh gula kastor
  • 4 sudu teh air panas
  • 1 sudu kecil jus lemon
  • 2 cawan buah-buahan segar kegemaran anda* dipotong kecil, berbentuk kiub
*Buah-buahan yang sesuai : Mangga, Tembikai susu, Tembikai, Anggur dsb

CARA MENYEDIAKAN :
  1. Sediakan jeli mengikut arahan pada paket, tetapi kurangkan 75ml & jangan masukkan gula. Apabila jeli telah larut, alih periuk daripada api, masukkan pati Blackcurrant Ribena & kacau. Tuangkan serta-merta ke dalam acuan jeli & sejukkan sehingga keras.
  2. Kacau gula & air panas sehingga gula larut. Campurkan jus lemon. Apabila telah sejuk, tuangkan pada buah-buahan & masukkan ke dalam peti sejuk.
  3. Apabila sedia untuk dihidangkan, keluarkan jeli daripada acuan & hidangkan bersama salad buah-buahan tadi.

    No comments:

    Post a Comment

    Anda Mungkin Juga Meminati

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...