- 120gm beras (bersih dan tos)
- Air secukupnya untuk membuat bubur
- 200ml santan pekat
- 200gm udang
- 200gm daging kisar
- 2cm halia (ditumbuk)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 sudu makan udang kering (bersih dan ditumbuk)
- Ikan bilis (bagi yang suka)
- Keledek (potong dadu) - bagi yang suka
- Minyak untuk menumis
- Garam secukupnya
Cara membuat:
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
- Masukkan air dan santan. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan beras dan biarkan mendidih selama lebih kurang 10 minit.
- Masukkan daging kisar dan udang. Kacau rata semua bahan.
- Setelah bubur hampir masak, masukkan garam secukup rasa. Hidang dengan daun sup dan bawang goreng jika suka.
Info:
Buah-buahan, sayur-sayuran dan telur akan tahan lebih lama jika disimpan di dalam peti sejuk.
Ini ebby nye...bukan tuk baby k... |
Ini tuk anak2 mama:) |
No comments:
Post a Comment