Wednesday, April 20, 2011

Bubur Lambuk (selera sayangku)

Bahan-bahan:

  • 120gm beras (bersih dan tos)
  • Air secukupnya untuk membuat bubur
  • 200ml santan pekat
  • 200gm udang
  • 200gm daging kisar
  • 2cm halia (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 sudu makan udang kering (bersih dan ditumbuk)
  • Ikan bilis (bagi yang suka)
  • Keledek (potong dadu) - bagi yang suka
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukupnya
Cara membuat:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
  2. Masukkan air dan santan. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan beras dan biarkan mendidih selama lebih kurang 10 minit.
  4. Masukkan daging kisar dan udang. Kacau rata semua bahan.
  5. Setelah bubur hampir masak, masukkan garam secukup rasa. Hidang dengan daun sup dan bawang goreng jika suka.
Info:
Buah-buahan, sayur-sayuran dan telur akan tahan lebih lama jika disimpan di dalam peti sejuk.
Ini ebby nye...bukan tuk baby k...
Ini tuk anak2 mama:)



No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...