Sunday, April 24, 2011

Keju??

Keju adalah sejenis makanan yang diperbuat daripada dadih susu.
Jenis-jenis keju:

:: Keju Cheddar :: 
Keju keras yang diperbuat daripada susu lembu. Ia dibuat berbeza-beza antara keju lembut kepada lebih keras dan antara warna putih kepada warna jingga.
:: Keju Krim :: 
Juga dikenali sebagai keju pembuat kek, ia lebih popular digunakan untuk membuat inti pastri Danish dan juga membuat kek keju dan mousse. Ia menambahkan perisa dan rasa lemak hasil pembakaran.
:: Keju Mozzarella :: 
Keju elastik dan menganjal ini asalnya dibuat daripada susu kerbau. Tetapi sekarang kebanyakannya diperbuat daripada susu lembu. Ia digunakan untuk menambah tekstur, bukan rasa kepada makanan.
:: Keju Parmesan :: 
Keju keras lagi kering ini diperbuat daripada susu skim atau susu tanpa lemak. Ia mempunyai perisa yang agak nyata dan sering diparut dan digunakan untuk menambahkan perisa makanan.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...