Info : Garam, gula @ perasa tambahan dilarang dimasukkan ke dalam makanan bayi berusia bawah 18 bulan kerana ketika itu organ dalaman bayi belum bersedia untuk memproses bahan-bahan tersebut. |
Bahan-bahan A :
- 150gm tepung roti
- 125gm tepung gandum
- 25gm mentega (untuk adunan)
- 1/2 sudu kecil garam
- 15gm yis kering
- 40gm gula kastor
Bahan-bahan B:
- 1 cawan susu cair
- 2 biji telur
- sedikit perasa lemon
Bahan C :
- 175gm mentega (untuk lipatan pastri)
Cara membuat :
- Gaul sebati semua bahan A di dalam mangkuk adunan.
- Masukkan pula bahan B, gaul & uli sehingga menjadi doh. Rehatkan doh di dalam peti sejuk selama kira-kira 25minit.
- Setelah kembang, keluarkan doh. Tabur sedikit tepung gandum di atas papan pencanai & canai doh menjadi segi empat.
- Potong kecil-kecil mentega (bahan C) & susun pada sebahagiaan doh yang dicanai nipis tadi. Lipat dan canai lagi sehingga menjadi panjang. Lipat menjadi tiga lipatan.
- Bungkus doh yang dilipat di dalam plastik & rehatkan kira-kira 1/2 jam di dalam peti sejuk. Keluarkan doh & canai lagi. (ulang langkah ini selama 3x)
- Untuk lipatan terakhir, anda digalakkan menyimpan doh selama 5jam sebelum dipotong & dibentuk menjadi saiz yang digemari.
- Sebelum dibakar, sapu madu di atas doh untuk mendapatkan danish manis. Bakar pada suhu 200 darjah celcius sehingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment