Info : Pengambilan makanan yang tinggi kandungan seratnya boleh menstabilkan paras kandungan gula di dalam badan seterusnya mengurangkan risiko mendapat diabetes. |
Bahan-bahan :
- 1kg tepung gandum
- 10gm yis segera mauripan
- 340ml air
- 50gm susu tepung penuh krim
- 200gm marjerin
- 1 sudu makan serbuk penaik
- 2 biji telur
- 60gm gula pasir halus
- Minyak untuk menggoreng
Cara membuat :
- Bancuh tepung, yis, serbuk penaik, susu tepung, larutan air & gula, telur & marjerin. Gaul rata & uli sehingga menjadi doh yang licin dan gebu.
- Bulat-bulatkan adunan doh & biarkan selama kira-kira 1 jam @ sehingga dah kembang menjadi 2 kali ganda daripada saiz asal.
- Canai doh setebal 1.5cm & terap dengan acuan donut.
- Tabur sedikit tepung di dalam loyang & susun doh yang diterap tadi di dalamnya. Biarkan di tempat panas selama 40minit.
- Panaskan minyak & goreng sehingga donut masak @ berwarna kekuningan.
- Angkat & golekkan di dalam gula kastor sebelum menghidangkannya.
No comments:
Post a Comment