Botok Ares merupakan masakan kukus dibungkus daun berbentuk tum dengan bahan utamanya ares, iaitu bahagian dari dalam batang pisang. |
BAHAN BOTOK ARES :
- Ares 400gram (potong kasar)
- Kelapa muda 200gram (parut)
- Cabai rawit merah 15biji
- Lengkuas 3cm (potong kasar)
- Daun salam 3 helai (potong 2 setiap helai)
- Daun pisang secukupnya
- Air secukupnya
BUMBU HALUS :
- Bawang merah - 7 biji
- Bawang putih - 4 ulas
- Cabai merah - 5 biji (buang bijinya)
- Ketumbar sangrai - 1 sudu teh
- Terasi bakar - 1 1/2 sudu teh
- Asam jawa - 1/2 sudu teh
- Garam secukupnya
CARA MEMBUAT :
- Rebus air sehingga mendidih, masukkan ares & sedikit garam. Masa hingga ares layu. Angkat & sejatkan.
- Perah ares sehingga airnya betul-betul kering. Asingkan.
- Campur ares dengan kelapa parut & bumbu halus. Gaul sehingga rata.
- Ambil selembar daun pisang ukuran 10x15cm. Masukkan 2-3 seduk adunan ares di atasnya.
- Panaskan pengukus, kukus botok hingga masak. Angkat dan hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment