BAHAN-BAHAN:
- Ikan kakap putih - 1 ekor (ambil isinya)
- Air limau nipis - 1 sudu makan
- Garam - secukupnya
- Gula pasir- 1/2 sudu teh
- Serai _ 2 batang (ketuk)
- Belimbing Buluh - 3 biji (hiris)
- Kunyit- 10cm
- Lengkuas - 3cm
- Bawang merah - 6 biji (potong nipis)
- Bawang Putih - 3 ulas (hiris nipis
- Cabai merah - 3 biji
- Cabai rawit - 7 biji
- Daun Kemangi -25 helai
- Tomato - 2 biji (potong)
- Daun pisang secukupnya
CARA MEMBUAT :
- Lumur ikan siakap putih dengan daun limau nipis & garam. Biarkan selama 30 minit, agar hanyirnya hilang.
- Campur semua bahan lainnya, gaul sehingga rata.
- Ambil sehelai daun pisang, letakkan 1/2 bahagian campuran bahan-bahan di atasnya. Letakkan ikan siakap putih di atas bumbu. Tutup dengan sisa campuran bumbu.
- Gulung & padatkan, semat kedua ujungnya dengan lidi.
- Panaskan pengukus, kukus selama 10 minit.
- Panggang dalam oven bersuhu 200'C sehingga masak.
- Angkat dan bukak kedua2sematnya.
- Sajikan.
No comments:
Post a Comment