Tuesday, September 27, 2011

Pepes Ikan



BAHAN-BAHAN:

  • Ikan kakap putih - 1 ekor (ambil isinya)
  • Air limau nipis - 1 sudu makan
  • Garam - secukupnya
  • Gula pasir- 1/2 sudu teh
  • Serai _ 2 batang (ketuk)
  • Belimbing Buluh - 3 biji (hiris)
  • Kunyit- 10cm
  • Lengkuas - 3cm
  • Bawang merah - 6 biji (potong nipis)
  • Bawang Putih - 3 ulas (hiris nipis
  • Cabai merah - 3 biji
  • Cabai rawit - 7 biji
  • Daun Kemangi -25 helai
  • Tomato - 2 biji (potong)
  • Daun pisang secukupnya
CARA MEMBUAT :
  1. Lumur ikan siakap putih dengan daun limau nipis & garam. Biarkan selama 30 minit, agar hanyirnya hilang.
  2. Campur semua bahan lainnya, gaul sehingga rata.
  3. Ambil sehelai daun pisang, letakkan 1/2 bahagian campuran bahan-bahan di atasnya. Letakkan ikan siakap putih di atas bumbu. Tutup dengan sisa campuran bumbu.
  4. Gulung & padatkan, semat kedua ujungnya dengan lidi.
  5. Panaskan pengukus, kukus selama 10 minit.
  6. Panggang dalam oven bersuhu 200'C sehingga masak.
  7. Angkat dan bukak kedua2sematnya.
  8. Sajikan.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...