Sunday, September 11, 2011

Mufin Coklat Walnut (Selera Sayangku)

INFO: KANAK-KANAK YANG TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI BERISIKO UNTUK MENGALAMI MASALAH KEKURANGAN ZAT BESI DALAM DARAH, MENJADI GEMUK, SAKIT JANTUNG & MENGHIDAP KENCING MANIS.





BAHAN-BAHAN A :

  • 120gm mentega lembut
  • 180gm gula kastor
  • 50gm coklat masakan (cairkan dan biarkan sejuk)
  • 45gm gliserin
  • 200gm telur
  • 120gm krim putar non dairy
  • 80gm susu segar
  • 35gm walnut cincang halus
  • 45gm cip coklat
BAHAN-BAHAN B : (semua bahan di ayak bersama)
  • 210gm tepung gandum
  • 80gm tepung roti
  • 2 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 25gm serbuk koko
CARA MEMBUAT :
  1. Pukul gula, mentega & coklat cair sehingga lembut dengan kelajuan perlahan. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit & kacau sehingga sebati.
  2. Masukkan gliserin, krim putar non dairy & susu segar. Pukul selama 5 minit.
  3. Masukkan walnut & cip coklat. Gaul sehingga rata & sebati.
  4. Tuang adunan sehingga separuh di dalam mangkuk kertas dan bakar pada suhu 180'C selama 20-25minit

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...