BAHAN-BAHAN :
- 500gm krim keju
- 210 gula kastor
- 125ml krim putar
- 60ml susu segar
- 30gm tepung kastard
- 5biji telur (asingkan putih & kuningnya)
- 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN DASAR KEK :
- 150gm biskut digestive (dihancurkan)
- 90gm mentega (dicairkan)
- 100gm coklat masakan (dicairkan)
CARA MEMBUAT :
- DASAR KEK : Gaul biskut, mentega & coklat masakan sehingga rata. Masukkan ke dalam loyang khas kek keju yang telah disapukan sedikit mentega. Tekan padat & biarkan sebentar di dalam peti ais.
- KEK : Putar krim keju, 150gm gula & susu sehingga gebu. Masukkan kuning telur 1 per 1 & putar sehingga kembang.
- Masukkan tepung kastard & esen vanilla. Kacau lagi sehingga sebati.
- Di dalam bekas lain, putar putih telur & lebihan gula sehingga kental. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan krim tadi. Gaul sebati perlahan-lahan menggunakan spatula plastik @ senduk kayu.
- Tuang adunan ke dalam loyang berisi dasar kek tadi & bakar selama 1 jam pada suhu 185'C
INFO :
Gunakkan telur bersaiz B untuk membuat biskut kerana telur bersaiz A terlalu besar (biasanya digunakan untuk membuat kek) & saiz C pula terlalu keciil.
No comments:
Post a Comment