Gambar Hiasan |
BAHAN-BAHAN :
- 1 batang lobak putih
- 1 ikat kecil pucuk muda daun belinjau @ pucuk muda kacang panjang @ sawi
- 2 sudu makan ikan bilis halus
- 1/2 labu bawang besar dimayang
- 1 biji bawang putih dimayang
- 1 sudu makan halia muda yang sudah dimayang halus
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1/2 sudu teh garam
- 2 mangkuk sederhana besar air
CARA MEMBUAT :
- Bersihkan lobak putih kemudian potong bulat-bulat nipis. Daun belinjau muda @ daun kacang muda @ sawi dibersihkan @ dibuangkan urat kasarnya.
- Masukkan ikan bilis, bawang besar, bawang putih, garam, serbuk lada hitam & air ke dalam periuk kemudian jerangkan di atas api yang sederhana & biarkan sehingga mendidih.
- Setelah itu masukkan lobak putih serta dauin belinjau @ sawi @ daun kacang panjang. Setelah mendidih sekali lagi (kira-kira seminit) bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment