Tuesday, September 13, 2011

Sup Lobak Putih Daun Belinjau

Gambar Hiasan

BAHAN-BAHAN :
  • 1 batang lobak putih
  • 1 ikat kecil pucuk muda daun belinjau @ pucuk muda kacang panjang @ sawi
  • 2 sudu makan ikan bilis halus
  • 1/2 labu bawang besar dimayang
  • 1 biji bawang putih dimayang
  • 1 sudu makan halia muda yang sudah dimayang halus
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 mangkuk sederhana besar air
CARA MEMBUAT :
  1. Bersihkan lobak putih kemudian potong bulat-bulat nipis. Daun belinjau muda @ daun kacang muda @ sawi dibersihkan @ dibuangkan urat kasarnya.
  2. Masukkan ikan bilis, bawang besar, bawang putih, garam, serbuk lada hitam & air ke dalam periuk kemudian jerangkan di atas api yang sederhana & biarkan sehingga mendidih.
  3. Setelah itu masukkan lobak putih serta dauin belinjau @ sawi @ daun kacang panjang. Setelah mendidih sekali lagi (kira-kira seminit) bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...