Bahan-bahan:
- 500ml susu segar
- 100gm gula
- 25gm mentega
- 100gm coklat masakan (potong kecil)
- 25gm tepung jagung (bancuh dengan air)
Cara Membuat:
- Campur susu, gula, mentega dan coklat masakan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih dan pastikan adunan ini sentiasa dikacau.
- Setelah mendidih, kecikan api dan masukkan bancuhan tepung jagung. Terus kacau adunan sehingga menjadi licin dan berkilat. Padam api.
- Tuang adunan ke dalam bekas-bekas kecil kerana puding ini sangat lembut.
- Hias mengikut cita rasa seperti menabur kekacang, gula-gula manik atau coklat urai di atasnya.
Info:
Pastikan minyak betul-betul panas sebelum menggoreng makanan bagi mengurangkan penyerapan minyak.
comeii..mesti sedap ni..
ReplyDeletei like choc flavour
farah keifli cba buat..kalau menjadi jgn lupa komen tau
ReplyDelete