Bahan-bahan:
- 20gm serbuk gelatin
- 650ml air
- 200gm gula
- 60gm mentega
- 1/2 tin susu cair
- 1 biji telur
- 1 sudu makan tepung kastard
- 1/2 sudu teh esen vanila
- pewarna makanan (mengikut cita rasa)
Cara membuat:
- Masak air dan gula sehingga mendidih. Tutup api dan biarkan sedikit sejuk.
- Campur serbuk gilaten ke dalam air gula tadi dan kacau sehingga larut. Ketepikan.
- Masukkan telur ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sedikit kembang.
- Campur dengan susu cair dan tepung kastard. Kacau rata adunan dan tapis. Tuang adunan yang ditapis tadi ke dalam campuran air gula dan gelatin tadi. Kacau sebati.
- Masak semula adunan dengan api sederhana sehingga mendidih. Masuk mentega dan esen vanila. Kacau lagi dan padam api.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian yang anda suka dan warnakan setiap satunya dengan warna berlainan.
- Tuang adunan secara berselang-seli ke dalam loyang. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Info:
Hidangkan sayur-sayuran dan buah-buahan secara segar. Minsalnya dibuat rojak atau salad.
No comments:
Post a Comment