Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung serba guna
- 1 cawan susu segar
- 3 biji telur
- 6 sudu makan mentega (cairkan)
- 4 sudu besar gula
- 1/4 sudu teh garam
Bahan topping :
- 30gm bawang besar (potong labu)
- 30gm daun bawang (dihiris)
- 50gm pastrami sayur (potong kecil)
- Keju secukupnya
- Sos cili
- Mayones
Cara membuat :
- Campur tepung serba guna, gula & garam ke dalam mangkuk. Gaul rata semua bahan dan ketepikan.
- Masukkan telur ke dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang.
- Masukkan susu dan mentega. Kacau adunan sehingga sebati.
- Masukkan campuran tepung tadi & kacau lagi sehingga adunan cukup sebati.
- Panaskan kuali leper dan sapu sedikit mentega pada permukaannya. Tuang adunan ke dalam kuali tersebut.
- Lakukan seperti membuat kuih gulung @ apam balik nipis @ lempeng
- Setelah separuh masak, tabur bawang besar, daun bawang, pastrami ayam & keju.
- Apabila masak, angkat dan letak sos cili & mayones di atasnya. Sedap dimakan ketika masih panas.
Info :
Makanan berserat tidak mengandungi kelori kerana tubuh tidak boleh menghadamkan atau pun menyerapnya.
No comments:
Post a Comment