Info : Lemak & koko dalam coklat mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berfungsi merendahkan paras kolestrol dalam darah. |
- 120gm tepung naik sendiri
- 90gm mentega
- 2 biji telur (pukul sehingga kembang)
Bahan - bahan Inti :
- 200gm daging kisar
- 1 tangkai daun sup (cincang halus)
- 1 biji bawang besar (hiris nipis)
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- 1 biji telur (ambil putihnya untuk sapuan)
Cara membuat :
- Kulit pai : Gaul semua bahan & uli sehingga menjadi doh. Perap selama kira-kira 20 minit.
- Inti : Tumis bawang besar sehingga naik bau. Masukkan daging kisar, daun sup, serbuk lada hitam & garam. Kacau sehingga masak.
- Ambil doh & gelek sehingga menjadi setebal 1/2sm. Terap dengan acuan berbentuk bulat. Ambil sekeping & masukkan ke dalam acuan pai mini aluminium.
- Masukkan inti & tutup dengan sekeping lagi doh yang sudah diterap & tekan bahagian tepinya supaya inti tertutup rapat.
- Sapu permukaan pai dengan putih telur & bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah celcius selama 25 minit.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment