BAHAN-BAHAN :
- 114gm mentega lembut
- 195gm tepung halus
- 85gm gula kastor
- 40gm badam kisar
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 biji telur saiz besar
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- Lidi sate secukupnya
BAHAN-BAHAN ROYAL ICING
- 250gm gula aising (ayak)
- 1 1/2 sudu besar serbuk putih telur (meringue powder)
- 3/4 sudu besar air suam
CARA MEMBUAT :
- BISKUT
- Pukul mentega, gula & esen vanila. Masukkan telur & pukul rata. Adunan tidak perlu dipukul lama.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat & gaul sebati.
- Masukkan pula serbuk badam & gaul sehingga menjadi doh lembut.
- Masukkan doh di dalam plastik & simpan di dalam peti ais selama sejam.
- Keluarkan adunan & canai di atas kertas minyak. Tabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
- Terap mengikut acuan yang digemari & cucuk pada lidi sate. Masukkan ke dalam peti ais selama 15 minit sebelum dibakar supaya bentuknya tidak berubah setelah dibakar.
- Bakar pada suhu 170'C selama 10-13 minit @ sehingga kekuningan. Setelah biskut masak, sejukkan di atas redai.
- ROYAL ICING
- Pukul semua bahan selama 5-7 minit. Adunan tidak boleh terdedah pada angin. Tutup mangkuk dengan tuala lembut.
- Hias biskut mengikut corak yang anda suka dengan royal icing.
INFO:
Bijirin,kekacang, buah-buahan & sayur sayuran mengandungi banyak serat. Hidangan ini memberi tenaga & baik untuk sistem penghadaman tubuh.
No comments:
Post a Comment