Sunday, September 11, 2011

Biskut Ceria (Selera Sayangku)


BAHAN-BAHAN :

  • 114gm mentega lembut
  • 195gm tepung halus
  • 85gm gula kastor
  • 40gm badam kisar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telur saiz besar
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • Lidi sate secukupnya
BAHAN-BAHAN ROYAL ICING
  • 250gm gula aising (ayak)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk putih telur (meringue powder)
  • 3/4 sudu besar air suam
CARA MEMBUAT :
  • BISKUT
  1. Pukul mentega, gula & esen vanila. Masukkan telur & pukul rata. Adunan tidak perlu dipukul lama.
  2. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat & gaul sebati.
  3. Masukkan pula serbuk badam & gaul sehingga menjadi doh lembut.
  4. Masukkan doh di dalam plastik & simpan di dalam peti ais selama sejam.
  5. Keluarkan adunan & canai di atas kertas minyak. Tabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
  6. Terap mengikut acuan yang digemari & cucuk pada lidi sate. Masukkan ke dalam peti ais selama 15 minit sebelum dibakar supaya bentuknya tidak berubah setelah dibakar.
  7. Bakar pada suhu 170'C selama 10-13 minit @ sehingga kekuningan. Setelah biskut masak, sejukkan di atas redai.
  • ROYAL ICING
  1. Pukul semua bahan selama 5-7 minit. Adunan tidak boleh terdedah pada angin. Tutup mangkuk dengan tuala lembut.
  2. Hias biskut mengikut corak yang anda suka dengan royal icing.

INFO:
Bijirin,kekacang, buah-buahan & sayur sayuran mengandungi banyak serat. Hidangan ini memberi tenaga & baik untuk sistem penghadaman tubuh.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...