Monday, September 19, 2011

Coklat Mousse (Selera Sayangku)

INFO :
KANAK-KANAK YANG TIDAK MENGAMBIL DARAPAN PAGI SUKAR MEMBERI FOKUS @ MENUMPUKAN PERHATIAN KEPADA PELAJARAN YANG DIAJAR OLEH GURU DI DALAM KELAS

BAHAN-BAHAN :
  • 125g coklat masakan
  • 4 biji telur (asingkan putih & kuningnya)
  • 50gm parutan coklat masakan putih sebagai hiasan
CARA MEMBUAT :
  1. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik double boil
  2. Biarkan sedikit sejuk & masukkan kuning telur yang telah dipukul. Gaul rata & ketepikan.
  3. Pukul putih telur sehingga kembang seperti kapas (meringue) & masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan coklat cair tadi.
  4. Gaul rata & tuang ke dalam mangkuk @ bekas hidangan yang sesuai. Sejukkan di dalam peti ais selama 2 jam.
  5. Semasa menghidangkan, hias dengan parutan coklat putih.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...