Gambar Hiasan |
BAHAN-BAHAN :
- 255gm mentega lembut
- 250gm gula kastor
- 10gm ovalette
- 280gm telur
- 30gm gliserin
- 50gm coklat masakan (cairkan)
- 285gm tepung halus
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 15gm serbuk koko
- 100gm walnut (panggang sekejap & potong kecil)
- 270gm ceri dalam tin (buang sirapnya)
- 70gm cip coklat
BAHAN-BAHAN GANACHE :
- 250gm coklat gelap (potong kecil-kecil)
- 250gm krim putar non dairy
- 1/2 sudu besar mentega
CARA MEMBUAT :
- Pukul mentega, gula & ovalette selama 10 minit @ sehingga gebu.
- Masukkan telur & pukul selama 5 minit lagi dengan kelajuan sederhana. Kemudian masukkan gliserin & coklat masakan.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko & serbuk penaik sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Pukul sebati.
- Bentuk biskut mengikut bentuk kegemaran & golekkan ke dalam kepingan oat.
- Bakar dalam loyang bersaiz 10" pada suhu 160'C selama 1 jam 15 minit @ sehingga masak.
- Ganache (topping) : Panaskan krim putar non dairy sehingga suam sahaja & tuang ke dalam coklat gelap. Masukkan mentega & gaul sebati. Biarkan selama 2 jam.
- Setelah brownies sejuk, tuang ganache di atasnnya & boleh dihias dengan coklat putih kalau suka.
INFO :
Pastikan telur yang hendak dibuat biskut @ kek berada di dalam suhu bilik. Jika telur di simpan di dalam peti ais, keluarkan terlebih dahulu lebih kurang 30 minit sebelum digunakan untuk mengadun biskut.
No comments:
Post a Comment