BAHAN-BAHAN :
- 1 ikat daun pegaga
- 1 ikat daun kaduk
- 1 ikat ulam raja
- 1/2 ikatkecil daun selasih
- 2 kuntum bunga kantan
- 1 ikat kecil daun kesum
- 5 helai daun cekur muda
BAHAN GAUL :
- 1/2 biji kelapa parut yang sudah dibuang kulit airnya disagan (direndang tanpa minyak)
- 1/2 cawan ikan bilis halus direndam air panas
- 6 ulas bawang merah
- 2" ubi cekur
- 1 sudu makan lada hitam
- 1/2 sudu teh garam
- Sedikit cuka makan
CARA MEMBUATNYA :
- Semua bahan sayur-sayuran dibersihkan kemudian dimayang halus. Masukkan ke dalam satu bekas.
- Kelapa parut yang sudah disagan ditumbuk sekejap kemudian masukkan ke dalam bekas sayur-sayuran.
- Bawang merah, ubi cekur, ikan bilis & lada hitam ditumbuk hingga lumat kemudian gaulkan dengan bahan-bahan tadi sambil digaulkan hingga rata.
- Masukkan garam & cuka sambil dikacau bahan ini hingga sebati.
- Ulam sangat berkhasiat untuk kesihatan badan. Kaedah di atas adalah cara lain untuk makan sayuran hijau mentah.
No comments:
Post a Comment