Tuesday, September 13, 2011

Kerabu Ulam



BAHAN-BAHAN :

  • 1 ikat daun pegaga
  • 1 ikat daun kaduk
  • 1 ikat ulam raja
  • 1/2 ikatkecil daun selasih
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 1 ikat kecil daun kesum
  • 5 helai daun cekur muda
BAHAN GAUL :
  • 1/2 biji kelapa parut yang sudah dibuang kulit airnya disagan (direndang tanpa minyak)
  • 1/2 cawan ikan bilis halus direndam air panas
  • 6 ulas bawang merah
  • 2" ubi cekur
  • 1 sudu makan lada hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sedikit cuka makan
CARA MEMBUATNYA :
  1. Semua bahan sayur-sayuran dibersihkan kemudian dimayang halus. Masukkan ke dalam satu bekas.
  2. Kelapa parut yang sudah disagan ditumbuk sekejap kemudian masukkan ke dalam bekas sayur-sayuran.
  3. Bawang merah, ubi cekur, ikan bilis & lada hitam ditumbuk hingga lumat kemudian gaulkan dengan bahan-bahan tadi sambil digaulkan hingga rata.
  4. Masukkan garam & cuka sambil dikacau bahan ini hingga sebati.
  5. Ulam sangat berkhasiat untuk kesihatan badan. Kaedah di atas adalah cara lain untuk makan sayuran hijau mentah.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...