Tuesday, September 13, 2011

SerundingIlham Suri

Gambar Hiasan

BAHAN A :

  • 1/2kg ikan bilis halus
  • 2 biji kelapa parut (perah santan menjadi 2 cawan santan pekat & 5 cawan santan cair). Jika suka, boleh juga diganti dengan 2 tin susu cair tanpa lemak.
  • 1 ikat daun pegaga
  • 3 helai daun kunyit
  • 3 batang serai
  • 3 camca besar jintan putih
  • 3 camca besar jintan manis
  • 5 camca besar lada hitam
  • 7 ulas bawang besar
  • 1 labu bawang putih
  • 5cm halia
  • 5cm lengkuas
  • 5cm kunyit hidup
  • 5 keping asam gelugur (direndam air)
BAHAN B :
  • 5 tangkai bunga lawang
  • 5 helai daun limau purut
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 3 camca besar ketumbar (rempah biji)
  • 3 camca besar gula merah
  • 1/2 cawan kicap jika suka
  • 1/2 biji kelapa (buat kerisik)
  • Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
  1. Kisar hingga lumat semua bahan A dengan santan cair (atau susu cair tanpa lemak). Ikan bilis tidak perlu dikisar terlalu halus.
  2. Masukkan semua bahan di dalam kuali berserta bahan B. Sentiasa kacau bahan-bahan ini agar tidak pecah minyak.
  3. Selepas itu masukkan santan pekat, kerisik & garam.
  4. Kacau sehingga benar-benar kering, biarkan ia sejuk kemudian  simpan di dalam bekas kedap udara
  5. Sesuai di makan semasa sarapan bersama roti @ nasi. Tahan lama. Untuk mengelakkan daripada berkulat, selalulah panaskan sepanjang masa dalam pantang. Pegaga dikisar bertujuan untuk memudahkan ibu-ibu memakannya khususnya bagi mereka yang tidak gemar makan ulam.

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...