Gambar Hiasan |
BAHAN A :
- 1/2kg ikan bilis halus
- 2 biji kelapa parut (perah santan menjadi 2 cawan santan pekat & 5 cawan santan cair). Jika suka, boleh juga diganti dengan 2 tin susu cair tanpa lemak.
- 1 ikat daun pegaga
- 3 helai daun kunyit
- 3 batang serai
- 3 camca besar jintan putih
- 3 camca besar jintan manis
- 5 camca besar lada hitam
- 7 ulas bawang besar
- 1 labu bawang putih
- 5cm halia
- 5cm lengkuas
- 5cm kunyit hidup
- 5 keping asam gelugur (direndam air)
BAHAN B :
- 5 tangkai bunga lawang
- 5 helai daun limau purut
- 3 batang kulit kayu manis
- 3 camca besar ketumbar (rempah biji)
- 3 camca besar gula merah
- 1/2 cawan kicap jika suka
- 1/2 biji kelapa (buat kerisik)
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
- Kisar hingga lumat semua bahan A dengan santan cair (atau susu cair tanpa lemak). Ikan bilis tidak perlu dikisar terlalu halus.
- Masukkan semua bahan di dalam kuali berserta bahan B. Sentiasa kacau bahan-bahan ini agar tidak pecah minyak.
- Selepas itu masukkan santan pekat, kerisik & garam.
- Kacau sehingga benar-benar kering, biarkan ia sejuk kemudian simpan di dalam bekas kedap udara
- Sesuai di makan semasa sarapan bersama roti @ nasi. Tahan lama. Untuk mengelakkan daripada berkulat, selalulah panaskan sepanjang masa dalam pantang. Pegaga dikisar bertujuan untuk memudahkan ibu-ibu memakannya khususnya bagi mereka yang tidak gemar makan ulam.
No comments:
Post a Comment