Thursday, October 25, 2012

Asam Pedas IKAN PARI

Gambar google

Bahan-bahan:
  • 500gm ikan pari (potong)
  • 500ml air
  • 125ml air asam jawa
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 4 tangkai kacang bendi
  • 3 tangkai daum kesum
  • 5 biji cili merah (kisar)
  • 4 biji bawang merah (kisar)
  • 2sm kunyit hidup (kisar)
  • 1sm lengkuas (kisar)
  • 1sm halia (kisar)
  • 1 batang serai (kisar)
  • 3 sudu makan pes cili kering
  • 2 sudu kecil belacan serbuk
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
Cara membuat :
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar bersama belacan serbuk & pes cili kering hingga berbau harum.
  2. Kecilkan api & masuk ikan pari, bunga kantan & daun kesum. Kacau rata & masuk separuh air. Biar mereneh selama 5 minit.
  3. Masuk kacang bendi, baki air & air asam jawa. Besarkan api & perasakan. Biar ikan hingga masak.


"Protein pada ikan amat diperlukan oleh tubuh badan ibu hamil untuk memastikan perkembangan otak janin. Untuk pembentukan tulang bayi pula, sumbernya boleh diperoleh daripada minyak hati ikan, kuning telur & susu."

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...