Friday, October 26, 2012

Ayam PANGGANG

Gambar google 

Bahan-bahan :
  • 80gm ayam (bahagian ikut suka)
  • 5gm halia muda (tumbuk)
  • 3gm kunyit hidup (tumbuk)
Bahan air asam :
  • 1 sudu teh lada hitam (tumbuk)
  • 2 biji bawang merah (hiris)
  • 2 keping asam gelugur (rendam dalam air panas selama 5 minit)
  • Air secukupnya
Cara membuat :
  1. Bersihkan ayam & gaul bersama bahan tumbuk. Perap seketika.
  2. Bakar di atas api kecil sehingga garing. Angkat & ketepikan.
  3. Untuk bahan cicah, masuk semua bahan air asam ke dalam mangkuk. Gaul rata.
  4. Hidang bersama ayam panggang tadi.


"Ayam sebagai sumber protien dikenali sebagai zat pembangunan. Namun, ibu hamil digalakkan mengambil protein kurang lemak. Tanpa protein yang mencukupi, anda sukar memperoleh kebaikan asid lemak yang baik untuk perkembangan otak janin."

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...