Monday, October 15, 2012

Bingka UBI

Gambar from google

BAHAN-BAHAN :
  • 250ml santan kelapa
  • 500gm ubi kayu - parut
  • 250gm gula pasir
  • 200gm mentega - untuk lenser
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • sedikit bijan
CARA MEMBUAT :
  1. Tapis parutan ubi di atas kain kapas untuk membuang kanjinya supaya adunan tidak liat.
  2. Campur semua bahan ke dalam bekas besar. Gaul sebati.
  3. Lenser dulang dengan mentega. Kemudian tuang bancuhan ke dalamnya.
  4. Jika perlu, tabur bijan di atasnya sebelum di bakar.
  5. Bakar selam 20 - 30 minit dengan suhu 180'C. Keluarkan.
  6. Sedia dihidang.

"Makanan seperti ubi perlu diambil paling banyak oleh ibu hamil. Ini kerana, ubi merupakan sumber utama karbohidrat yang akan membekalkan tenaga di kala sarapan"

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...