Tuesday, October 16, 2012

Mihun SUP

Gambar from google

BAHAN - BAHAN :
  • 300gm mihun {basuh, celur & tos}
  • 1 liter air
  • 70gm lobak masin {hiris)
  • 50gm bebola ikan {rebus, tos & hiris}
  • 50gm kek ikan {celur}
  • 20gm isi ayam {celur}
  • 50gm sawi {celur}
  • 50gm tauge {celur}
  • 2 ketul ayam {celur}
  • 3 sudu makan rempah sup
  • 2 sudu makan bawang goreng
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 3 biji buah pala
  • 2 biji bawang merah {tumbuk}
  • 3 ulas bawang putih {tumbuk}
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 tangkai daun sup
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
  1. Panaskan sedikit minyak & tumis bawang putih, bawang merah,  buah pala, bunga lawang & serbuk lada putih.
  2. Masuk rempah sup & dikacau rata.
  3. Kemudian masuk air & ayam. Kacau rata & biar hingga mendidih.
  4. Masuk lobak masin & perasakan. Biar hingga kuah sup masak.
  5. Masuk mihun ke dalam mangkuk bersama bebola ikan, kek ayam, hirisan daging ayam & sayur-sayuran.
  6. Tuang kuan & makan bersama bawang goreng & daun sup.

"Ada ibu hamil yang terasa mual di pagi hari. Alternatifnya, cuba hidangan sup ini. Haruman hirisan daun sup & daun bawang pasti membantu membangkitkan selera. Bahan-bahan direneh untuk tujuan kesihatan."

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...