Sunday, October 28, 2012

Hati Emas BERSULAM MADU

gambar pinjam dari blog di atas:-)


Bahan-bahan :

  • 100gm hati ayam (diperap dengan garam & kunyit. Goreng hingga empuk)
  • 20gm sos tiram
  • 10gm kicap pekat
  • 10gm kicap cair
  • 10gm bawang merah (hiris)
  • 5gm bawang putih (hiris)
  • 2gm halia (hiris)
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 3 sudu makan madu
  • Minyak secukupnya
  • Garam secukup rasa

Cara membuat :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menumis bahan hiris hingga wangi.
  2. Masuk sos tiram & kacau rata.
  3. Masuk hati & kacau lagi hingga sebati.
  4. Masuk kicap pekat, kicap cair & lada hitam. Kacau seketika.
  5. Akhir sekali masuk madu & garam secukup rasa.



"Hati kaya dengan zat besi. Ia mengandungi pelbagai khasiat & mineral. Selain itu, ibu hamil amat memerlukan makanan seperti ini untuk membentuk hemoglobin bagi menghindari masalah anemia."

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...