gambar pinjam dari blog di atas:-) |
Bahan-bahan :
- 100gm hati ayam (diperap dengan garam & kunyit. Goreng hingga empuk)
- 20gm sos tiram
- 10gm kicap pekat
- 10gm kicap cair
- 10gm bawang merah (hiris)
- 5gm bawang putih (hiris)
- 2gm halia (hiris)
- 1 sudu teh lada hitam
- 3 sudu makan madu
- Minyak secukupnya
- Garam secukup rasa
Cara membuat :
- Panaskan minyak di dalam kuali untuk menumis bahan hiris hingga wangi.
- Masuk sos tiram & kacau rata.
- Masuk hati & kacau lagi hingga sebati.
- Masuk kicap pekat, kicap cair & lada hitam. Kacau seketika.
- Akhir sekali masuk madu & garam secukup rasa.
"Hati kaya dengan zat besi. Ia mengandungi pelbagai khasiat & mineral. Selain itu, ibu hamil amat memerlukan makanan seperti ini untuk membentuk hemoglobin bagi menghindari masalah anemia."
No comments:
Post a Comment