Bahan-bahan :
- 3kg daging batang pinang
{potong kiub} - 1 liter santan
- 6 biji ubi kentang
{belah 4} - 5 biji bawang merah
{hiris} - 4 ulas bawang putih
- {hiris}
- 3 batang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga lawang
- 1 tangkai daun kari
- 1 paket rempah kari daging
- 3 sudu makan cili boh
- Kerisik secukupnya
- Sedikit air stok
- Air secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Garam & gula secukup rasa
Bahan tumis :
- 3sm halia {hiris}
- 3 biji bawang merah {hiris}
- 2 ulas bawang putih {hiris}
Cara membuat :
- Panaskan minyak untuk menumis bahan tumis, kulit kayu manis, bunga lawang & daun kari sehingga naik bau.
- Kemudian masuk bahan kisar, cili boh, rempah kari & air secukupnya.
- Kacau rata & masuk ubi kentang. Biar hingga empuk & pecah minyak.
- Masuk air stok & daging. Setelah empuk, masuk pula santan & perasakan.
- Akhir sekali, masuk kerisik & gaul sebati. Sedia dihidang.
"Daging sumber protein kepada tubuh. Ibu hamil perlu ambil lebih kurang 80gm protein daripada sumber protein termasuklah daging."
No comments:
Post a Comment