Wednesday, October 31, 2012

Kari DAGING



Bahan-bahan :
  • 3kg daging batang pinang
    {potong kiub}
  • 1 liter santan
  • 6 biji ubi kentang
    {belah 4}
  • 5 biji bawang merah
    {hiris}
  • 4 ulas bawang putih
  • {hiris}
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 paket rempah kari daging
  • 3 sudu makan cili boh
  • Kerisik secukupnya
  • Sedikit air stok
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis
  • Garam & gula secukup rasa

Bahan tumis :
  • 3sm halia {hiris}
  • 3 biji bawang merah {hiris}
  • 2 ulas bawang putih {hiris}
Cara membuat :
  1. Panaskan minyak untuk menumis bahan tumis, kulit kayu manis, bunga lawang & daun kari sehingga naik bau.
  2. Kemudian masuk bahan kisar, cili boh, rempah kari & air secukupnya.
  3. Kacau rata & masuk ubi kentang. Biar hingga empuk & pecah minyak.
  4. Masuk air stok & daging. Setelah empuk, masuk pula santan & perasakan.
  5. Akhir sekali, masuk kerisik & gaul sebati. Sedia dihidang.

"Daging sumber protein kepada tubuh. Ibu hamil perlu ambil lebih kurang 80gm protein daripada sumber protein termasuklah daging."

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...