Wednesday, October 17, 2012

Muffin Pisang & OAT

Gambar from google

BAHAN - BAHAN :
  • 250gm tepung gandum
  • 250gm gula kastor
  • 250gm mentega
  • 100gm oat
  • 5 biji telur
  • 2 biji pisang emas {dilenyek)
  • 1 sudu besar serbuk penaik

CARA MEMBUAT :
  1. Pukul gula & mentega sehingga kembang.
  2. Masuk telur satu per satu & kacau rata.
  3. Setelah itu, masuk tepung gandum & sebuk penaik sedikit demi sedikit. Kacau lagi.
  4. Masuk oat & pisang sambil dikacau sebati.
  5. Letak separuh sahaja bancuhan ke dalam bekas cawan muffin.
  6. Bakar pada suhu 160'C selama 30 minit.

"Oat sebagai bijirin penuh sangat berkhasiat dimakan di kala sarapan kerana kaya dengan serat bagi melancarkan sistem penghadaman tubuh badan. Pisang pula dikatakan mampu mengelak dari masalah 'morning sickness'."

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...