Monday, October 22, 2012

Thosai

Gambar google

Bahan-bahan :
  • 480gm beras
  • 240gm ulunthe (boleh didapati di kedai runcit)
  • 1 kepal nasi
  • 1 sudu teh ventheyem (boleh didapati di kedai runcit)
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam secukup rasa
Cara membuat :
  1. Kisar ulunthe yang telah direndam sehingga hancur. Kemudian masukkan pula beras, ventheyem & nasi. Kisar hingga lembut
  2. Seterusnya masuk adunan ke dalam mangkuk & perasakan.
  3. Biar semalaman atau sekurang-kurangnya selama 6 jam.
  4. Apabila tepung tersebut menjadi masam, ambil 1 sudu & ratakan pada kuali yang telah dipanaskan dengan minyak. Buatkan bentuk bulat & masak dengan api perlahan.
  5. Sedia untuk dimakan bersama kari kacang dhal.


"Thosai yang dibuat daripada beras membantu ibu hamil mendapatkan tenaga. Ini kerana beras yang dijadikan nasi mengandungi sumber karbohidrat yang baik untuk kesihatan ibu. Amat sesuai dijadikan hidangan sarapan pagi & dimakan bersama kari kacang dhal."

No comments:

Post a Comment

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...